سلامت روان

روان، مانند عینک ما است. با یک عینک شکسته نمی‌توان زیبایی‌های دنیا را دید و از آن‌ها لذت برد. سلامت روان، یکی از حوزه‌هایی است که با توجه به رشد بی‌سابقه مشکلات روحی و روانی در بین جوامع ، اهمیت ویژه‌ای یافته و دانستن اصول آن، برای همه ما ضروری است.

سلامت روان جنبه‌های مختلف عاطفی، روانی و رفاه اجتماعی ما را شامل می‌شود به گونه‌ای که می‌توان گفت روی طرز تفکر، احساس، نحوه رفتار ما در هنگام رویارویی با وقایع زندگی، چگونگی مدیریت استرس، نحوه ارتباط با دیگران و تصمیم‌های ما در طول زندگی تأثیر می‌گذارد. بنابراین سلامت روان در هر مرحله از زندگی، از کودکی و نوجوانی گرفته تا بزرگسالی و پیری، بسیار مهم است.
سلامت روان برخورداری از سلامت کلی در نحوه تفکر، تنظیم احساسات و کنترل رفتار است.
به عبارت دیگر یک اختلال روانی زمانی خود را نشان می‌دهد که تغییرات ایجادشده در تفکر، احساس یا رفتار فرد باعث پریشانی یا اختلال در عملکرد او شوند.
اختلال سلامت روان می‌تواند بر کیفیت موارد زیر تأثیر بگذارد:

حفظ روابط شخصی یا خانوادگی
عملکرد افراد در مناسبات اجتماعی
عملکرد افراد در محل کار یا مدرسه
یادگیری

علت اهمیت سلامت روان ومراقبت از آن ،چون می‌تواند به ما کمک کند که:
با استرس‌های زندگی کنار بیایید
از نظر جسمی سالم باشید
روابط خوبی داشته باشید
برای جامعه خود مفید باشید
به‌طور مؤثر کار کنید
توانمندی‌های خود را بهتر بشناسید
پس با ما درهفته سلامت روان همراه باشید تا بیاموزیم چگونه از سلامت روان خود مراقبت کنیم.


18 مهرماه تأثیر متقابل افکار و احساسات در سلامت روان
19 مهرماه 
تأثیر توجه مثبت در سلامت روان
20 مهرماه خودمراقبتی و تأثیر آن بر سلامت روان 
21 مهرماهتأثیر حمایت و ارتباطات اجتماعی سالم بر سلامت روان
22 مهرماهنقش امید در سلامت روان 
23 مهرماه سبک زندگی سالم جایگزین مصرف مواد ،الکل و دخانیات
24 مهرماهحل مسأله راهبردی برای تاب آوری بیشتر

افکار منفی بر زندگی ما چقدر میتواند تاثیر بگذارد؟
چقدردر طول روز فکر می‌کنید و با خود حرف میزنید؟ چقدر از این فکر‌ها منفی هستند و باعث آزار شما می‌شوند وچقدر از انها مثبت هستن وروی زندگی شما تاثیر مثبت دارد؟روانشناسان و متخصصان حوزه روان بر این باور هستند که یکی از معضلات جوامع امروزی افکار منفی (Negative Thoughts) است. این نوع تفکرات بخش بزرگی از افکار انسان را به خود اختصاص می‌دهد و اگر به این تفکرات دامن زده شود به نشخوار فکری تبدیل می‌شود. عدم کنترل این افکار در دراز مدت سبب می‌شود فرد دچار چالش شده و به برخی از بیماری‌های روحی – روانی مانند: افسردگی و….مبتلا شود.
حال باهم به بررسی افکار منفی می پردازیم ؟
افکار منفی به آن دسته از افکاری گفته می‌شود که به صورت ارادی یا غیر ارادی به ذهن هجوم می‌آورد و موجب آزار ماو اختلال در عملکرد و زندگی روزمره می‌شود. گاهی این افکار از طریق محیط بیرونی وارد ذهن شده و گاهی اوقات ساخته ذهن و تخیل خود ما است.این که چرا افکار منفی به سراغ ما می‌آید دلایل متعددی وجود دارد مانند: سایه گذشته، وضعیت اقتصادی نامناسب ، عدم اعتماد به نفس ،روابط عاطفی ناپایدار و بیماری و…
چگونه می توانیم افکار منفی را مدیریت کنیم؟
اساساً فرایند فکر کردن یا از دیدگاه مثبت است یا منفی. چیزی که بسیار اهمیت دارد این است که یاد بگیریم چگونه موقعیت و وضعیت ذهن خود را مدیریت کنیم تا بتوانیم از افکار منفی در زندگی دوری کنیم و با مثبت اندیشی بر ترس‌ها، و موانع موجود برای رسیدن به اهداف غلبه کنیم.وقتی ذهن نگرش مثبتی داشته باشد به بالا رفتن عزت نفس کمک می‌کند در نتیجه فرد در رسیدن به اهداف و پشت سر گذاشتن موانع موفق‌تر می‌شود. در حالی که با رویکرد منفی کوچک‌ترین کار هم غیر ممکن به نظر می‌رسد مانند کسی که در تاریکی رانندگی میکند همه چیز برایش مبهم است.افکار، عواطف و رفتارهای ما همگی به هم مرتبط هستند، بنابراین افکار ما بر احساس و رفتار ما اثر می‌گذارد.همه ما هر از گاهی افکار منفی وناراحت کننده، به سراغمان میاید اما مهم این است که بدانیم وقتی این افکار ظاهر می‌شوند چه کاری انجام دهیم تا کنترل شوند. در زیر چند مورد از راه‌های درمان افکار منفی را بیان می‌کنیم:

۱-تمرین ذهن آگاهی و خود آگاهی

ذهن آگاهی ریشه در مدیتیشن دارد. به کمک مدیتیشن خود را از افکار و احساسات جدا کرده و به مشاهده آن‌ها به عنوان یک ناظر بیرونی می‌پردازیم. تمرین ذهن آگاهی می‌تواند کمک کند تا نسبت به افکار خود آگاه‌تر شده و خودآگاهی بیشتری ایجاد می‌کند. ذهن آگاهی در واقع رابطه افراد با افکارشان را تغییر می‌دهد. در این شیوه افراد سعی می‌کنند افکار و احساسات خود را به عنوان اشیایی ببینید که در کنارشان شناور هستند که می‌توانند متوقف شوند، مشاهده شوند و یا اجازه دارند از کنارشان عبور کنند.
هدف این خود آگاهی و تمرکز حواس این است که به بخش متفکر مغز فرد اجازه دهیم کنترل واکنش‌های عاطفی خود را در موقعیت‌های مختلف به دست آورد.
یک مطالعه نشان داد افرادی که درگیر تمرین ذهن آگاهی بودند، پس از قرار گرفتن در معرض تصاویر منفی، افکار منفی کمتری را تجربه کردند، که نشان می‌دهد ذهن آگاهی می تواند تأثیر تفکر منفی را کاهش دهد.

۲-شناسایی افکار منفی

برای کنترل افکار منفی در زندگی بهتر است آن‌ها را شناسایی کرده و ببینیم در کدام الگوی تفکرات منفی قرار دارند. الگوهای تفکر منفی عبارت‌اند از :

A:الگوی سیاه و سفید:اگر تمایل دارید که هر موقعیتی را یک موفقیت یا یک شکست کامل ببینید، پس درگیر تفکر «سیاه و سفید» هستید.
B:نتیجه‌گیری سریع: وقتی هر اتفاقی را سریع تحریف می‌کنیم یا سریع فرضیاتی را در مورد آن می‌سازیم درگیر تفکرات منفی سریع هستیم.
C:فاجعه سازی: این الگوی تفکر منفی با این فرض مشخص می‌شودکه فرد بدترین نتیجه ممکن بدون در نظر گرفتن احتمالات واقعی در نظر می گیرد.


۳-افکار منفی را جایگزین کنید

یکی از بخش‌های اساسی یک برنامه درمانی که شامل درمان شناختی رفتاری (CBT) است، بازسازی شناختی است. این فرآیند به شما کمک می‌کند تا افکار منفی در زندگی را شناسایی کرده و به پاسخ‌های مفیدتر و سازگارتر تبدیل کنید. بازسازی شناختی چه به صورت گروه درمانی انجام شود و چه انفرادی، شامل فرآیندی گام به گامی است که در آن افکار منفی شناسایی، از نظر دقت ارزیابی و سپس جایگزین می شوند.پیشنهاد میشودکه شواهدی را بررسی کنید که با یک فکر در تایید یا در تضاد است. انجام این کار می‌تواند به شما کمک کند تفکر منفی را به چالش بکشید و جایگزین‌هایی را که مفیدتر و واقع بینانه‌تر هستند، کشف کنید. اگرچه در ابتدا فکر کردن با این سبک جدید دشوار است، اما با گذشت زمان و با تمرین، افکار مثبت و منطقی به طور طبیعی ظاهر می‌شوند.

بازسازی شناختی می‌تواند به شما کمک کند افکار خود را با انجام مراحل زیر به چالش بکشید:
*از خود بپرسید که آیا این فکر واقع بینانه است؟
*فعالانه فکر را به چالش بکشید و به دنبال توضیحات جایگزین باشید.
*به این فکر کنید که با ادامه و باور کردن به این فکر چه چیزی به دست می‌آورید و در مقابل چه چیزی از دست می‌دهید.
*تشخیص دهید که آیا فکر شما در واقع نتیجه یک تحریف شناختی است، مانند فاجعه سازی و…است یا نه
*در نظر بگیرید که به دوستی که همین فکر را دارد چه می‌گویید
*با این حال، توصیه می شودکه افکار منفی را با افکار بیش از حد مثبت جایگزین نکنید. اگر افکار جایگزین واقع بینانه نباشند، مفید نخواهند بود. شما نمی‌خواهید با جایگزین کردن فکر با چیزی که ممکن است واقع بینانه نباشد، خود را برای شکست آماده کنید.
*یک تکنیک مفید می‌تواند این باشد که از خود بپرسید در این شرایط به یک دوست چه می گویید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
وجود افکار منفی در ذهن انسان طبیعی است اما اگر این نوع افکار از حالت طبیعی خارج و غیر قابل کنترل شود باعث می‌شود فرد به بیماری‌های روحی و روانی دچار شود. در صورتی که فرد به تنهای و با کمک روش‌های ذکر شده در بالا نتواند بر افکار منفی در زندگی خود غلبه کند و این نوع افکار در انجام کارهای روزمره او خلل وارد کند باید به پزشک مراجعه کند. متخصصین در این زمینه به فرد کمک می‌کنند تا افکار منفی خود را شناسایی و با کمک روش شناختی رفتاری (CBT) به معالجه فرد می‌پردازند.

جمع بندی
افکار منفی (Negative Thoughts) یک نوع اختلال است که در عصر حاضر افراد بسیاری به آن دچار هستند. اگر این اختلال درمان نشود موجب می‌شود فرد به بیماری‌های روحی و روان نظیر افسردگی، نشخوار فکری و… دچار شود. راه‌های زیادی برای مقابله یا این افکار پیشنهاد شده است اما بهترین راه حل ،کمک گرفتن از متخصصین در این زمینه می باشد. ‎

                                                                                                    گردآوری :دکتر فاطمه حسینی(متخصص اعصاب و روان)

                                                                                                    آدرس صفحه اینستاگرام : dr.fateme_hoseini   

                                                                                                                                                                       

   



"خود مراقبتی و تأثیر آن بر سلامت روان"

خود مراقبتی چیست؟

اصطلاح خود مراقبتی این روزها زیاد استفاده می شود. ابتدا بیایید یک تصور غلط را برطرف کنیم، مراقبت از خود به معنی خودخواه بودن نیست.بلکه از خود مراقبت می کنیم تا بتوانید سالم باشیم، کار خود را درست انجام دهیم، بتوانیم به دیگران کمک کنیم، متاسفانه اکثر مردم فکر می کنند خود مراقبتی یک کار لوکس و غیر ضروری است، در حالی که باید یک اولویت برای همه باشد.خودمراقبتی شامل هر کاری است که برای حفظ سلامت خود، از نظر جسمی، ذهنی، معنوی، اجتماعی و احساسی انجام می دهید. اگرچه اولویت دادن به مراقبت از خود ممکن است واضح و منطقی به نظر برسد، اما در جامعه حاضر با فشار و استرس بالا، معمولا اولین چیزی است که آن را نادیده می گیریم. مثلأ برای بیشتر کار کردن کمتر می خوابیم، برای زودتر رسیدن به قرار از غذا خوردن صرف نظر می کنیم، برای درآمد بیشتر روابط دوستانه را کمرنگ می کنیم و….

چرا مراقبت از خود مهم است؟

در جامعه‌ای که از مردم انتظار می‌رود ساعت‌های طولانی کار کنند، این باور وجود دارد که باید همیشه سازنده و مفید باشیم، که در نهایت می‌تواند فرصت‌های مراقبت از خود را از بین ببرد. اما با صرف زمان برای مراقبت از خود، ممکن است فشارهای زندگی روزمره را کاهش دهید تا به نقطه سالمی برگردید که در آن بهره‌وری شما به حداکثر می‌رسد. با در نظر گرفتن هزینه های مربوط به خدمات سلامت روان، دستمزدهای از دست رفته و موارد دیگر، صرف زمان برای خود ممکن است در نهایت برای همه مفید باشد. مراقبت از خود هم از نظر روحی و هم از نظر جسمی برای کنترل سلامتی بسیار مهم است. مراقبت از خود باعث می شود احساس بهتری داشته باشید، و هر چه احساس بهتری داشته باشید، در همه زمینه های زندگی خود از کار گرفته تا روابط، بهتر خواهید بود. این کار نیازی به تعهد زمانی و هزینه زیادی ندارد. حمام کردن، استراحت با یک کتاب خوب، قدم زدن بیرون از خانه یا خوردن غذای مورد علاقه شما می تواند همه مراقبت از خود باشد. کاهش اضطراب و افسردگی، کاهش استرس و بهبود تاب آوری، افزایش انرژی، کاهش فرسودگی شغلی و روابط بین فردی قوی تر همه از آثار مراقبت از خود هستند.

انواع خود مراقبتی

مراقبت از خود فقط یافتن راه هایی برای آرامش نیست. مراقبت های جسمانی، ذهنی، معنوی، اجتماعی و احساسی همگی لازم اند. گاهی اوقات ممکن است برای بازگرداندن تعادل یا رهایی از یک عامل استرس زا در زندگی خود به مراقبت بیشتری در یک زمینه خاص نیاز داشته باشید.

1) مراقبت جسمی
اگر می خواهید بدنی سالم داشته باشید، باید از آن مراقبت کنید. به خاطر داشته باشید که یک ارتباط قوی بین بدن و ذهن شما وجود دارد. وقتی از بدن خود مراقبت می کنید، درست تر فکر می کنید و احساس بهتری خواهید داشت. موارد زیر شامل مراقبهای جسمی اند:
تغذیه اصولی
خواب کافی
تحرک و ورزش
رسیدگی به پوست و مو
خود-مراقبتی-جسمی

2) مراقبت اجتماعی
اجتماعی بودن کلید مراقبت از خود است. اما، اغلب، وقت گذاشتن برای دوستان سخت است و وقتی زندگی شلوغ می شود، راحت می توان از روابط خود غافل شد. ارتباطات نزدیک برای سلامتی شما مهم هستند. به یاد داشته باشید، تعادل بین تنهایی و روابط است که سلامت ما را افزایش می دهد. نکته کلیدی این است که بفهمید نیازهای اجتماعی شما چیست و زمان کافی برای ایجاد یک زندگی اجتماعی بهینه در برنامه خود اختصاص دهید.

3) خود مراقبتی روانی
طرز فکر شما و چیزهایی که ذهن خود را با آنها پر می کنید به میزان زیادی بر سلامت روانی شما تأثیر می گذارد. مراقبت ذهنی شامل انجام کارهایی است که ذهن شما را فعال نگه می دارد، مانند پازل، یا یادگیری چیزی که دوست دارید. ممکن است دریابید که خواندن کتاب یا تماشای فیلم‌هایی که به شما انگیزه می‌دهند ذهن شما را تقویت می‌کند. مراقبت روانی همچنین شامل انجام کارهایی است که به شما کمک می کند از نظر روانی سالم بمانید. به عنوان مثال، تمرین شفقت و پذیرش خود به شما کمک می کند گفتگوی درونی سالم تری داشته باشید.

4)مراقبت معنوی
تحقیقات نشان می دهد که سبک زندگی شامل مذهب یا معنویت به طور کلی سبک زندگی سالم تری است. چه از مدیتیشن لذت ببرید، چه از شرکت در مراسم مذهبی یا دعا کردن، مراقبت معنوی از خود مهم است. آخرین مطالعات بعد معنوی انسان را بعد تاثیرگذاری در نظر می گیرند که نیاز به رسیدگی و مراقبت دارد.

5)خود مراقبتی احساسی
داشتن مهارت های مقابله ای سالم برای مقابله با احساسات ناخوشایند مانند خشم، اضطراب و اندوه بسیار مهم است. مراقبت احساسی ممکن است شامل فعالیت هایی باشد که به شما کمک می کند تا احساسات خود را به طور درست بشناسید و بیان کنید. چه با یک شریک یا دوست نزدیک در مورد احساس خود صحبت کنید، یا زمانی را برای فعالیت های فراغتی که به شما در پردازش احساساتتان کمک می کند اختصاص دهید، مهم است که مراقبت عاطفی را در زندگی خود بگنجانید.

تمرینهای خود مراقبتی

1) با سازماندهی از خود مراقبت کنید
مرتب بودن اغلب اولین قدم برای سالم‌تر شدن است، زیرا به شما امکان می‌دهد دقیقاً بفهمید که برای مراقبت بهتر از خود چه کاری باید انجام دهید. یک تغییر کوچک، مانند نگه داشتن یک دفترچه برنامه‌ریزی، یک اپلیکیشین مدیریت کارها یا تقویم روی یخچال، می‌تواند به شما کمک کند تا تمام مسئولیت‌ها و قرارهای خود را یادداشت کنید و در عین حال زندگی خود را کمی منظم‌تر نگه دارید.

2) فقط روی انجام یک کار تمرکز کنید
قبلا تصور می شد که انجام کارهای زیاد و همزمان، می تواند کارآمد باشد؛ اما این درست نیست. با تقسیم توجه خود برای چندین کار، به هیچ یک از آنها توجه لازم را نمی دهید. در واقع، مطالعات نشان داده‌اند که انجام چند کار احتمال اشتباه را افزایش می‌دهد و زمان بیشتری نسبت به انجام کارها به طور جداگانه طول می‌کشد. یک کار را در یک زمان انجام دهید و تمرکز خود را بر روی کار انجام دهید. وقتی کارتان تمام شد، یک استراحت کوتاه داشته باشید و سپس به کار بعدی بپردازید. این یک راه آرام تر و آگاهانه تر برای انجام کارها است و احتمالا عملکرد شما را بهبود می بخشد.

3) احساستان را سرکوب نکنید
از احساسات خود دوری نکنید. بخشی از خودمراقبتی این است که در لحظه باشید، درست به همان شکلی که هست. گاهی اوقات، این ممکن است شامل احساس شادی باشد، اما شما نمی خواهید سعی کنید همیشه شاد باشید. گاهی اوقات، شما فقط نیاز دارید که احساسات ناخوشایند را به عنوان بخشی از زندگی بپذیرید. ناامیدی، غم، عصبانیت، حسادت و غیره را همان طور که هستند بپذیرید و به خود اجازه دهید آنها را احساس کنید. مطمئناً می‌خواهید مراقب باشید که چگونه به احساسات واکنش نشان می‌دهید، اما خوب است که آنها را به خاطر آنچه هستند، بشناسید.

4) توجه به تغذیه، خواب و تحرک
معمولا غذا خوردن، خوابیدن و فعالیت داشتن در ذهن اکثر ما نیاز به تمرکز یا فکر ندارد و خیلی بدیهی است. اما برای مراقبت از خود، اینکه چه چیزی میخورید، چقدر با کیفیت می خوابید و چقدر فعالیت بدنی دارید، مهم است. طبق مطالعه ای در سال 2019، افرادی که در طول زندگی خود بین دو تا هشت ساعت در هفته ورزش می کردند، خطر مرگ را بین 29 تا 36 درصد کاهش دادند. همچنین خواب زیاد یا خواب زیر 7 ساعت، آثار مخربی بر ذهن و جسم شما دارد. و در آخر تغذیه سالم و تمرکز بر صرف غذا موقع غذا خوردن در مراقبت ازخود حائز اهمیت است.

5) چیزی خلق کنید
اگر سرگرمی خلاقانه ای دارید، این نیز می تواند فرصت خوبی برای تمرین باشد. مدتی را صرف کارهایی کنید که از آن لذت می برید و فقط در لحظه باشید. چه دوست داشته باشید طراحی کنید، نقاشی کنید یا عکس بگیرید. به عنوان یک نکته اضافی، این تمرین می تواند خلاقیت را تشویق کند. وقتی در حال پیاده روی یا مدیتیشن هستید، ممکن است متوجه شوید که ایده های جدید و خلاقانه راحت تر به سراغ شما می آیند.

                                                                                                               گردآوری : دکتر فاطمه حسینی(متخصص اعصاب و روان)

                                                                                                                                                                       آدرس صفحه اینستاگرام : dr.fateme_hoseini
Empty
Click + to add content
DNN