بيمار گرامی / همراه عزيز : باسلام و آرزوی سلامتی شما
با مطالعه نوشتار حاضر ابتدا با ماهيت بيماری تان و سپس با نحوۀ مراقبت از خود آشنا می شويد.
مقدمه
عفونـت ادراري یکی از شایع تــرین بیماري ها و شکایات مراجعــه کنندگان بـه اورژانس ها و نیز شایع ترین شکایت مرتبط بــا سیستم ادراري است و به معناي وجود میکروب دردستگاه ادراري می باشـد . دستگاه ادراري شـامل کلیـه هـا، مثانـه و مجـراي ادراري اسـت. شـایع ترین علـت بـروز عفونـت ادراري، آلودگی با میکروب هاي مدفوعی است و در خانم ها 4 برابرشایع تر از مردان می باشد . عفونت ادراري انواع مختلفی داشته، از بین آنها بروز عفونت مثانه بیشتر است.
علائم عفونت ادراري شامل: بد بو شدن ادرار، درد و سوزش هنگام ادرار کردن، کدر شدن ادرار، تکرر ادرار، بی اختیاري ادرار، احساس سنگینی در لگن و پایین شکم، قطره قطره ادرار کردن، شب ادراري، احساس فوریت در دغع ادرار، ترشح چرکی از مجرا.
درمــان
درمان ایده ال براي عفونت دستگاه ادراري استفاده از آنتی بیوتیک ها است که به شکل مؤثري باکتري هاي موجود در مجاري ادراري را از بین برده. براي عفونت هاي بدون عارضه رژیم هاي درمانی یک دوزي و یا رژیم هاي درمانی 10-7 روزه استفاده می شود. براي عفونت هاي مزمن یا عفونت هایی که دوباره عود می کنند از رژیم هاي درمانی طولانی مدت استفاده می شود.صرف نظر از رژیم دارویی تجویز شده بیمار می بایستی حتی در صورت برطرف شدن علائم تمام دوزهاي تجویز شده را مصرف کند.
نکات آمـوزشی ، توصیه هاي بهـداشتی و پیشـگیري
مایعات به ویژه آب زیاد بنوشید. میزان توصیه شده 6 تا 8 لیوان در روز است (افراد با نارسایی کلیه با پزشک خود در این مورد مشورت نمایند).
پس از اجابت مزاج، شستن خود را از جلو به عقب انجـام دهید. این کار عامل بسـیار مهمـی در پیشـگیري از ورود میکروب از مدفوع به دستگاه ادراري می باشد.
آنتی بیوتیک تجـویزي را دقیقـا درزمـان معـین مصـرف کرده، دوره درمان را کامل کنید. دوره درمان بر اساس نظر پزشک معمـولا 7-3 روز ودر موارد شدید 14 -10 ادامه می یابد
میوه و آب میوه ترش و حاوي ویتامین ث مثـل مرکبـات و آب پرتقال بیشتر مصـرف کنیـد. مصـرف ذغـال اختـه، گیلاس، کدو حلـوایی و سـایر منـابع آنتـی اکسـیدان نیز توصیه شده است.
به محض احساس نیاز به دفع ادرار، نسبت بـه تخلیـه آن اقدام کنید. میکروب ها در ادراري که مدت بیشـتري در مثانه بماند فرصت رشد و تکثیر پیدا می کنند.
مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک در خـانم هـا گـاهی ممکن است باعث تحریک بروز عفونت هاي قارچی زنانه شود، در صورت بروز خارش شدید و ترشح سفید رنگ در طی مصرف آنتی بیوتیک بـه پزشک معالج مراجعه نمایید و شخصا اقدام به قطع مصرف دارو نکنید.
پس از پایان مقاربت جنسی اقدام به ادرار کردن نماییـد تا میکروب هاي احتمالی از مجاري ادراري خـارج شـوند . نوشیدن لیوانی آب به این کار کمک خواهد کرد.
لباس زیـر کاملا نخی بپوشید و از لباس زیر تنگ و چسبان و شلوار جین استفاده نکنید.
با رژیم غذایی مناسب، از یبوست و ایجاد فشارکه موجب تخلیه ناکامل مثانه می شود جلوگیري کنید .
از آنجا که برخی خـانم هـا دچـار عفونـت ادراري بـدون علامت هستند، قبل از بارداري در ایـن مـورد بـا پزشـک خود مشورت کنید. تجویز پمادهاي زنانه هورمونی توسط متخصص زنان در برخی موارد در خانم هاي یائسه که مکررا دچـار سـوزش و تکرر ادرار می شوند موجب بهبود علائم می شود.
ترشح زیاد و خارش شدید مجراي ادراري آقایان اغلب نشانه ي عفونت هاي جنسی است و بایستی به متخصص عفونی یا ارولوژیست مراجعه نمایند.
درصورت وقوع عفونت ادراري مکرر با وجود رعایت موارد فوق لازم است براي بررسی هاي بیشـتر به متخصص ارولوژي مراجعه نمایید.
عفونت ادراري در دیابتی ها بیشتر است. افراد دیابتی نسبت به غیردیابتی ها، بیشـتر به عفونـت هاي ادراري بدون علامت مبتلا می شوند، یعنی با اینکه آزمـایش کشت ادرارشان مثبت شده (نشان می دهد عفونـت دارند ) ، ولی خود شخص علامت هایی مثل سوزش ادرار، تکرر ادرار، تب و درد در ناحیه پایین شکم ندارد.