پروستاتکتومی

راهنمای خودمراقبتی بیماران پروستاتکتومی

بيمار گرامی / همراه عزيز : باسلام و آرزوی سلامتی شما

با مطالعه نوشتار حاضر ابتدا با ماهيت بيماری تان و سپس با نحوۀ مراقبت از خود آشنا می شويد.


مقدمه

پروستات غده کوچکی در زیر مثانه است که در مردان وجود داشته و از سن 50 سالگی به بعد به تدریج بزرگ شده و با ایجاد فشار روي مجـراي ادرار کـه از میان آن می گذرد، باعث اشکال در دفع ادرار می شود. در صورتی که این عارضه شدید بوده و با دارو درمان نشود، بیمار باید تحت عمل جراحی قرار بگیـرد که به صورت بسته (TURP) یا باز انجام می گیرد. نوع جراحی با توجه به سن، بزرگی پروستات، وضعیت و شرایط عمومی بیمار انتخاب می شود. بیمار معمولا 3 -2 روز بعد از عمل با سوند مرخص شده و چند روز بعد براي خارج کردن آن و نیز کشیدن بخیه به صورت سرپایی مراجعه خواهد کرد.در برخی بیماران بازگشت کامل کنترل و اختیار ادراري تا مدتی طول می کشد.

در برش یا تراش پروستات از طریق مجرا (TURP) توسط وسایل مخصوص از مجرا به پروستات دسترسی پیدا کرده و تمام قسمت های پروستات که سبب تنگی و انسداد مجرا شده است تراش داده شده و از بدن خارج می شود. بدین ترتیب انسداد برطرف شده و جریان ادرار از مثانه به آسانی صورت می گیرد.

در 24 ساعت اول بعد از عمل جهت کنترل خونریزی در ادرار به طور مداوم از شستشوی مثانه با سرم استفاده می شود.


آموزش های بعد از عمل:

رژیم غذایی:

در ابتدا از وعده هاي کوچک غذایی شروع کنید،اگر اشتها ندارید یا هیچ گونـه دفـع گـاز و مـدفوع نداشـته ایـد و احسـاس نفـخ شـکم دارید،چیزي نخورید وبا پزشک خود تماس بگیرید.

هنگام اجابت مزاج زور نزنید.

از یبوست پیشگیري کنید.از میوه و سبزیجات تازه استفاده کنید. مصرف میوه و سبزیجات از یبوست جلوگیري می کند. در صورت ادامه ي یبوست از ملین استفاده کنید و به دنبال آن به اندازه کافی مایعات بنوشید تا ملین بهتر اثر کند

مایعات زیاد بنوشید (هر ساعت یک لیوان در زمان بیداري) از انواع مایعات می توانید استفاده کنید.

در برخی افراد مصرف الکل،غذاهاي تند،نوشیدنی هاي حاوي کافئین و کاکائو،گوجه فرنگی و بادمجان و سایر مـواد غـذایی محـرك، می توانند باعث تحریک مثانه و احساس نیاز به دفع ادرار (با وجود سوند مجرا) شوند.

بهتر است هفته اول پس از جراحی، غذاهاي چرب و تند مصرف نکنید.

مصرف غذاهاي حاوي پروتئین به بهبود زخم، کمک می نماید.

زمان شروع فعالیت:

تحرك داشته باشید. قدم زدن توصیه می شود. از نشستن و خوابیدن طولانی مدت اجتناب کنید. استفاده از پله (البته محدود وبه آرامی) اشکالی ندارد.

به هیچ عنوان چیز هاي سنگین تر از 5 -4 کیلوگرم جابجا نکنید. شروع فعالیت هایی مانند بازگشت به کار، دویدن، ورزش، شنا کردن با اجازه پزشک باشد.معمولا پس ازگذشت 6 هفته می توان فعالیت هاي روزانه را از سر گرفت.

به تدریج بر میزان فعالیت هایی مانند راه رفتن اضافه کنید. نباید خودتان را خسته کنید. با توجه به وضعیت جسمی و تحمل خود، فعالیت روزانه داشته باشید.

استحمام: 

براي استحمام می بایست پزشک معالج اجازه داده باشد ولی معمولا 2 الی 3 روز پس ازعمل و خارج شـدن درن ، مـی تـوان دوش گرفـت . بلافاصله پس از دوش گرفتن محل عمل را خشک کنید. تا خروج سوند و ترمیم زخم و محل خروج درن از استخر و وان استفاده نشود.

مراقبت از زخم، سوند و درن احتمالی:

مدت زمان نیاز به تعویض پانسمان را پزشک معالج به اطلاع شما خواهد رساند. ولی معمولا تا 2 روز پـس از عمـل، محـل زخـم نیـاز بـه پانسمان دارد. پس از آن شستشو با آب وصابون و خشک و تمیزنمودن محل عمل کفایت می کند.

در صورتی که جراحی باز داشته اید اطراف زخم جراحی را با آب گرم و صابون تمیز و خشک نمایید.

ممکن است بیضه ها مدتی متورم باشند. با نظر پزشک معالج می توانید از شورت توري مخصوص، براي بالاتر نگهداشتن ناحیـه تناسـلی و کیسه یخ براي کاهش درد و حساسیت استفاده کنید یا می توانید وقتی دراز کشیده اید،حوله اي را زیر بیضه هاي خود قرار دهید.

تا 3 هفته بعد از عمل، اگر چند قطره خون و یا حتی لخته در ادرار خود مشاهده کردید، نگران نباشید. مقادیر زیادی (6-8 لیوان) آب بنوشید و مثانه خود را مرتبا تخلیه کنید. 6-8 هفته بعد عمل بهبودی قابل ملاحظه ای در جریان ادرار خود خواهید داشت.

قرمزي و التهاب اولیه طبیعی بوده و طی چند روز بهبود خواهند یافت.

براي خارج کردن بخیه هاي محل عمل، در تاریخ تعیین شده به اورژانس بیمارستان مراجعه نمایید.

استفاده از لگن آب گرم (البته با اطلاع پزشک معالج) می تواند در تسکین درد و ناراحتی پس از عمل موثر باشد.

رانندگی:

2 - 1 هفته پس از عمل از رانندگی پرهیز نمایید.

رابطه ي زناشویی:

با نظر پزشک معالج باشد.(بهتر است به 2 ماه پس از عمل موکول گردد). متوجه باشید هنگام فعالیت جنسی مایع منی خارج نخواهد شد. در صورت ناتوانی جنسی با پزشک خود مشورت نمایید.

علائم هشدار: 

براي مراجعه فوري به پزشک یا اورژانس:

گیجی، بی قراري، رنگ پریدگی، ضعف و بی حالی، خونریزي ادراري، تب یا لرز، نشت زیاد ادرار از کنار سوند، کاهش یا قطع ادرار بیش از 4 ساعت احتباس ادراري (بسته شدن راه ادرار) ، احساس پري یا گرفتگی مثانه، نشت ترشحات از محل درن یا محل بخیه ها، خروج خودبه خودي سوند مجرا.


Empty
Click + to add content
DNN