کله سیستکتومی

راهنمای خودمراقبتی بیماران تحت جراحی کله سیستکتومی

بيمار گرامي / همراه عزيز

باسلام و آرزوی سلامتی شما با مطالعه نوشتار حاضر ابتدا با ماهيت بيماری تان و سپس با نحوۀ مراقبت از خود آشنا مي شويد.



مقدمه

دستگاه گوارش شامل دهان، حلق، مری، معده، لوزالمعده، کبد، دستگاه صفراوی، روده کوچک و روده بزرگ است. کبد بزرگترین غده بدن است، 1500 گرم وزن دارد و روزانه حدود 1000 سی سی صفرا در کبد ساخته می شود، از مجاری صفراوی عبور کرده و تنها 200 سی سی از آن نهايتاً در كيسه صفرا جمع شده و در آن جا غليظ می شود. سپس وارد روده شده و در هضم چربی ها كمک می كند. کیسه صفرا کیسه ایست گلابی شکل و درسطح زیرین کبد قرار دارد.


كله سيستيت يا التهاب كيسه صفرا:

التهاب حاد يا مزمن كيسه صفرا است. بيشتر اوقات علت آن سنگ های صفراوی می باشد و با افزايش سن خطر تشكيل سنگ نيز بالا می رود. عواملی مثل زمينه خانوادگی، چاقی، رژيم غذايی پرچربی و پركالری، ديابت، بيماری كبدی، التهاب پانكراس لوزالمعده، تنگي مجرای صفراوی، مصرف داروی ضد كلسترول، تومورها، عوامل عفونی مثل هپاتيت، سطح بالای استروژن در زنان، قرص های ضد بارداری، هورمون درمانی و حاملگی در تشکیل سنگ های صفراوی دخیل اند.

علايم و نشانه ها:

سوء هاضمه، نفخ شكم، تهوع، استفراغ و آروغ زدن بعد از وعده های غذايی، درد در ناحيه سر دل، كه به پشت و بين شانه ها يا شانه راست كشيده می شود. تب خفيف يا شديد همراه با ادرار، حساس شدن شكم و سفتی شكم می باشد. آزمایش های خون، سونوگرافی و سی تی اسکن روش های رایج تشخیص کله سیستیت و مشکلات صفراوی هستند.

پس از عمل چنانچه حالت تهوع نداشته باشید می توانید روز بعد از عمل مايعات را شروع کنید. سعی كنيد پس از کسب اجازه از پزشک معالج، از تخت پایین آمده و قدم بزنيد. شكم به دليل وجود گاز متورم خواهد بود. برای کاهش و یا از بین بردن درد به شما مسكن می دهند.


آموزش مراقبت از خود در منزل:

محل سوراخ های لاپاراسكوپ بايد خشک و بدون ترشح باشد، در صورت مشاهده هر گونه قرمزی، ترشح با پزشک خود تماس بگيريد و در صورت نياز به پانسمان از پزشک خود سوال نماييد. روز بعد از ترخیص می توانید محل را با شامپو بچه شستشو دهید.

دوش گرفتن معمولا 24 ساعت بعد از ترخیص بلامانع است و توصیه می شود.

آموزش به بیمار که دفع 3-1 بار مدفوع شل در روز به علت ورود مستقیم و مداوم صفرا به دوازدهه پس از جراحی می باشد و معمولا دفعات اجابت مزاج پس از چند هفته کم می شود.

مصرف داروها

داروهای خود را مطابق دستور پزشک مصرف كنيد؛ ميزان آن را كم، زياد و يا قطع نكنيد.

فعالیت ها:

در جراحی های لاپاروسکوپی از بلند كردن اجسام سنگين (بيش از 4 كيلوگرم) برای یک هفته تا ده روز خودداری كنيد.

در جراحی های لاپاروتومی برای 4- 6 هفته و يا بيشتر از انجام كارهای سنگين (بيش از 4 كيلوگرم) خودداری كنيد. فعاليت های خود را كم كم و برحسب تحمل افزايش دهيد.

رژيم غذايی : 

رژيم غذايی شما بايد پرکربوهیدرات و پرپروتئین وكم كلسترول باشد.

چنانچه چاق هستيد و يا اضافه وزن داريد آن را كاهش دهيد و مراقب وزن خود باشيد.

از نوشيدن مشروبات الكلی خودداری كنيد.

تسکین درد

استفاده از بالش یا شکم بند روی برش جراحی هنگام چرخیدن و سرفه کردن و تنفس عمیق باعث کاهش درد می شود.

علائم خطر:

در صورت احساس درد شديد صفراوی، افزايش ضربان قلب، رنگ پريدگی، زردی و عرق ريزش فراوان، تب و لرز، تهوع و استفراغ و ادرار تیره فورا به پزشک خود اطلاع دهيد.

Empty
Click + to add content
DNN